Αποθήκευση και Ξήρανση Ξυλείας

Η σωστή στοίβαξη εξασφαλίζει την αυξημένη απόδοση του τζακιού.
Μπορούμε και να γυρίζουμε κάθε νέα στοίβα 90°.

Το φρέσκο ξύλο είναι το πλέον ακατάλληλο καύσιμο για τζάκια. Για να είναι έτοιμο προς καύση πρέπει να μειωθεί το ποσοστό υγρασίας μέσα στο ξύλο.

Για καλύτερη απόδοση δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

1. Μέγεθος ξύλων
Κόβουμε τα ξύλα σε μικρό μέγεθος. 15-20cm διάμετρος και 40cm σε μήκος το μέγιστο.

2. Αποθήκευση
Τα αποθηκεύουμε σε εξωτερικό χώρο. Εσωτερικά τα ξύλα ξεραίνονται αργά και ο αποθηκευτικός χώρος υγραίνεται γρήγορα!

3. Στοίβαξη
Δεν χτίζουμε την στοίβα μας κόντρα σε τοίχο ή απευθείας πάνω στο έδαφος. Τα ξύλα σε επαφή με ένα απο τα δύο ξεραίνονται αργά και υπάρχει πιθανότητα να σαπίσουν. Βάζουμε παλλέτες ή κορμούς στο έδαφος και στηρίγματα στα πλάγια. Συνήθως 2 καδρόνια καρφωμένα στο έδαφος αρκούν για μικρές ποσότητες. Για μεγάλες ποσότητες ασφαλίζουμε με υποστηρίγματα σε γωνία 45°. Μπορούμε και να γυρίζουμε κάθε νέα στοίβα 90°.

4. Τοποθέτηση
Αν υπάρχει κτίριο κοντά και έχουμε την επιλογή αποθηκεύουμε στην νότια πλευρά. Αν μέρος της ξυλείας μας έχει φλοιό την τοποθετούμε στο κάτω μέρος της στοίβας και στο πάνω μέρος αν δεν τα καλύπτουμε με μουσαμά/πλαστικό, ώστε να προστατέψει τα υπόλοιπα από υγρασία και σαπίλες. Αν τα καλύπτουμε απο πάνω, το "καπάκι" είναι υπό γωνία για καλύτερη αποστράγγιση της βροχής.

5. Αερισμός
Και το σημαντικότερο: ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ. Ο αέρας ξηραίνει και "ψήνει" το ξύλο και όχι η ζέστη του καλοκαιριού.

Από την στιγμή που κόβεται το ξύλο χρειάζεται 2 χρόνια για να ψηθεί και να αποδώσει, 3 χρόνια είναι καλύτερα ιδίως για οξιές ή να φτάσει σε 15% υγρασία.

Τα ξύλα εμπορίου είναι πολλές φορές ήδη ψημένα, ρωτήστε πριν αγοράσετε.

Τα αποδοτικά τζάκια αξίζουν να καίνε αποδοτικά ξύλα!




blog comments powered by Disqus